propali fudbaler

sto sam hajc'o hajc'o sam

01.12.2017.

Moj divni komšiluk (V)

Prije neki dan neko je priljepio oglas na ulaznim vratima o tome kako kupuje stan u našem kvartu od devedeset plus kvadrata, k’o da je znao da pišem seriju postova na tu temu. Da je mene pit’o ja bih mu rekao da ne traći vrijeme bezveze jer prvo imamo manjak takvih stanova, samo 120-tke na jednoj vertikali u susjednom ulazu i jedan gdje je komšija u nadziđivanju uspio skupiti devedesetinešto kvadrata. Dva takva stana i još dva manja su u posjedu mr. i ms. nouveau riche, sve skupa 380 kvadrata, a ovi ostali su vlasništvo starosjedilaca koji tu nekad društvenu sada privatnu imovinu prenose samo s koljena na koljeno. A i jedni i drugi, nouveau riche porodica i ovi starosjedioci, pravi funkcioneri po rođenju i opredjeljenju, samo se rotiraju svakih par decenija pa se to odražava na imovinski karton i raspoložive nekretnine i pokretnine u datom momentu.

U ovoj seriji postova htio sam pisati i o tome kako smo mi jedan sasvim običan komšiluk ni po čemu drugačiji od drugih kvartova u gradu, ali priča je nekako otišla u drugom pravcu. I mi, kao i ostali, kao kolektiv stojimo u mjestu, s tim da počesto i nazadujemo u skladu sa dominantnim društvenim trendovima. Primjer. U deset godina otkako smo uselili u zgradi su promijenjeni samo poštanski sandučići i stavljeni čini mi se još stariji od onih prijašnjih. Komadi fasade kao meteoriti svake godine padaju u vrijeme velikih temperaturnih oscilacija, dok neko ne zagine. Ona komšinica koje nema je prije desetak godina građevinskoj inspekciji prijavljivala komšije koji su recimo pravili tende ili ustakljivali balkone. Kao mijenjaju vanjski izgled zgrade, jebemti k’o da je čitav kvart pod zaštitom UNESCO-a. Nedavno komšije, ne znamo se inače ali gledamo u prozore jedni drugima, dobile drugo dijete i vidim postavili konstrukciju za balkon. Bravo! Ja sam uvijek za funkcionalna rješenja, a ne ovo potemkinovsko farbanje fasada na austrougarskim zgradama i to samo duž glavne gradske ulice ili očuvanje arhitektonske cjelovitosti kvarta. Koji puca po svim drugim šavovima osim eto tih arhitektronskih. Imali smo i nasilje u porodici i supružničke svađe, bavili se amaterskim voajerstvom, imali i svoje delikvente koji nam godinama nisu dali spavati cjelonoćnim besposličarenjem na zidiću ispred zgrade. Ja izašao jednom preko dana, sjećam se dječak trebao spavati da im kažem da stišaju muziku u autu, spušta on staklo a na vozačkom pit-bull, na suvozačkom još jedan pit-bull, ne znaš kome da se obratiš. Ugasili su ti pit-bullovi i jednu mladost, doduše da nije bilo njih možda bi sama sebi dohakala, ili bi se možda i izvukla. Imamo i svoje javne ličnosti, političare, privrednike, manekenke, jednog crtača grafita, sad je momak na akademiji, dobro mu ide.

I tako to vam je taj moj divni komšiluk sa sve funkcionerima, nouveau riche, zlatnom mladeži, komšinicom koje nema, komšinicom koja bi da nas nema, bajkerima, kolekcionarima Alan Forda, planinarima, nečistačima snijega, čistačima snijega, srednjeklasašima, neradničkom klasom, penzionisanim vojnim licima, političarima, bivšim i sadašnjim uglednim privrednicima, južnjacima, sjevernjacima i mahalcima, svim tim divnim, manje divnim i nedivnim ljudima, i nama svugdje i u svakom vremenu nepoželjnim došljama.

propali fudbaler
<< 12/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Moji linkovi

Pametne
"All I know most surely about morality and obligations, I owe to football" Albert Camus

“Priča mi N.:
- Ne valja biti prijek. Treba ostati smiren. Uvijek promisli prije nego što planeš i uradiš kakvu glupost. Ne zaboravi, za glupost nikad nije kasno. Važno je ponašati se racionalno. Odbrojati do deset, tako eliminiramo ishitrenost i glupost. Duboko disati. Ostati hladan i kad sve vrišti u nama. Uvijek iznova moramo gledati Kuma i nadahnjivati se mudrošću starih Sicilijanaca. Michael Corleone bio je majstor sabranosti. On prvo izbroji do deset, pa tek onda ubije brata.” Ozren Kebo

"Perut je prvi znak ludila!" Jack Kerouac

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
300928

Powered by Blogger.ba